Dominica, barneforfattere og slangekonger

Øyen i Karbia som ligger plassert i perlerekken som strekker seg fra nord- til sør-Amerika, ble i 1493 oppdaget av Colombus, på en søndag, derav navnet Dominica. (søndag på latin) Min kjennskap til øya er minimal. Ikke for at jeg ikke har hørt om landet før, da jeg reiste til Dominikanske Republikk, trodde jeg faktisk at disse øyene var en og samme øy, bare med et offisielt navn og en forkortelse. Dette trodde jeg faktisk en god stund. Jeg har heldigvis med tanke på dette prosjektet forstått at jeg tok ganske så feil. For denne øya er ikke bare mindre, den innehar selvfølgelig også sin egne unike kultur. Det var faktisk ikke mangel på litteratur herfra, som det ofte er i små stater, og jeg kunne ha valgt en roman. I stedet for følte jeg at jeg trengte litt barnlig innflytelse og estetiske uttrykk. Valget falt derfor på The snake king of the Kilanago skrevet av sjette klasse på Atkinson School i Dominica. I denne fargerike boken har de skrevet ned en gammel myte fra deres tradisjoner.

Alle kulturer har vært på et stadie der muntlig tradisjon står sterkest i litteraturen, om ikke helt alene. Alle nedskrevne myter baseres jo på historiefortellingen rundt bålene og eventyrene fortalt til barna før leggetid, og legender som alle kulturens medlemmer kjenner til godt, og denne er en av de mange, mange muntlige fortellingene som til slutt er blitt skrevet ned. Den er skrevet ved hjelp av barnas kunnskap om myten som er blitt dem fortalt, og de har, i følge lærerinnen også brukt deres egne fantasier. I tillegg har de også sett til Yet We Survive som handler om samme myte, og har brukt denne bokens illustrasjoner. Denne myten forklarer skapelsen av steintrappen som ligger på øya, kalt «L’Escalier tête chien» som på kreolsk betyr slangetrappen. Den går opp av vannet og fortsetter opp i fjellandskapet.

Denne myten handler kort og godt om fiskenes opprinnelse,  deriblant også havslangen, Bakwa. Han blir så kongen over Kilanagofolket, og fungerer nærmest sagt som en gud, som innfrir ønsker og beskytter. En dag dukker det opp «gigantiske fisker» (skip), og jeg regner med at dette er Colombus og hans menn, i det de oppdager øya. En krig bryter ut og Kilanagofolket og Bakwa samarbeider for å beskytte Dominica. Når krigen tar en ende gjemmer Bakwa seg i hulen på toppen av fjellet, og der sitter han ennå, og vil ikke komme ut før han kommer ut igjen.

(Jeg beklager for at jeg her røper hele handlingen, men så vidt meg bekjent er ikke myter den sjanger hvor spoilere ødelegger for opplevelsen, bare tenk på hvordan grekerne og romerne nesten utelukkende skrev om (både dikt og skuespill) kjente historier om helter og guder!)

Boka er nokså kort, og den ble alt for fort lest ferdig. Allikevel ble jeg sittende lenge, (kanskje til og med litt for lenge) med å bla gjennom alle sidene om og om igjen, å la være er vanskelig når bildene alene kunne ha fortalt historien. Skriften i boken er leken og er et virkemiddel i seg selv. Opphavssagnet blir som levende mens en leser, da både bildene og den fargerike teksten jobber sammen om å skape en morsom opplevelse, kanskje mest for barn, men jeg syns at man alltid kan få et spesielt innblikk i en viss kultur og dens litteratur ved å lese slike myter. Det er jo tross alt basert på et tidlig stadium i utviklingen til en viss gruppe mennesker. Denne myten, for de som er videre interessert, går under kategorien etiologisk myte, der mytens funksjon er å forklare naturfenomener, som for eksempel denne distinkte fjelltrappen.

Dette var en hyggelig leveopplevelse, med mye farger og en unik innsikt i kulturen til kilanagofolket, som er navn på de første menneskene som bosatte seg på Dominica. Denne kan enhver komme seg gjennom på under en time, og den tar opp ikke bare viktige emner, men også noen svært tankevekkende som kan føre deg til både refleksjon over deg selv og ditt liv, og i tillegg over verdensproblemer som krig, kolonisering og samarbeid. Denne lille, men store historien kan få deg til å åpne øynene og se deg omkring – på en enkel måte. Jeg anbefaler denne, til barn som til voksne.

Mitt eksemplar ble gitt ut av Papillote Press and Atkinsom School, Commonwealth of Dominica i 2010.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s