Storbritannia, kvinner og hemmeligheter

det_forbudte_barnet-webb_katherine-26945437-330449874-frntl

Jeg har ekstremt mange bøker av britiske forfattere liggende, og det er heller ikke få bøker jeg har lest fra Storbritannia. Jeg har derimot en favorittforfatter – Katherine Webb. Da jeg fant ut at hun skulle komme med ny bok under prosjektet mitt bestemte jeg meg for at hennes nyeste roman Det forbudte barnet skulle bli min britiske bok. Jada, jeg vet at handlingen er lagt til 1800-tallet og at det er lite jeg kan lære om Storbritannias kultur i dag gjennom denne boken. Men jeg tenkte allikevel at jeg vil få et utbytte av boken, og når sant skal sies hadde jeg nok ikke greid å unngå å lese denne uansett. Da jeg kjenner til dagens samfunn i Storbritannia godt, så var det mer hensiktsmessig å velge bok fra en tid jeg ikke kjenner så godt til, så får jeg kanskje også lære om bakgrunnen til Storbritannias historie og kultur, ikke bare hvordan det er i dag. Som sagt har jeg lest mange, mange bøker av britiske forfattere før, ofte bøker der handlingen er lagt til vår tid, og jeg har også vært en del i landet.

Vi møter to kvinner i ulike situasjoner på 1800-tallet i Storbritannia på landsbygda. En av kvinnene, Rachel, tilhørte tidligere en godt stilt familie inntil uhellet meldte seg og hun var den siste gjenlevende i familien. Hun skal nå gifte seg etter å ha jobbet som barnepike i mange år, med en kjekk mann med gode fremtidsutsikter. Men etter kort tid begynner Rachel å lure på om han var den hun trodde han var. Stær, som også er en av hovedpersonene, ender opp som hushjelp for den rikeste familien i Bath og hun har et spesielt bånd med den fryktinngytende Jonathan, sønnen til huseieren hun jobber for. Stær ble funnet av en tredje kvinne, Rachel, som barn og ble oppdratt av henne inntil hun forsvinner. Landsbyen mener at hun stakk av med en mann, men Stær er overbevist om at noe annet skjedde med henne. Rachel blir på et vis trukket inn i mysteriet om Alice, og vi følger Rachel og Stær på jakt etter sannheten. Vi følger Stær i to foskjellige tider på 1800-tallet og vitner til hvordan historiene til Rachel, Alice og Stær flettes sammen til en fyldig og spennende beretning om både vonde hemmeligheter, svik og kjærlighet.

Katherine Webb skriver så utrolig flott og drar leseren inn i sine dramatiske skildringer om livet i England i en tid jeg ikke kjenner godt til. Hun skriver medrivende historier og med et språk så vakkert at det nesten kunne vært poesi. Jeg syns at språket i seg selv er grunn nok til å lese boken, og jeg lar meg stadig bli dratt inn i dramaet, jeg blir glad i karakterene og jeg er absolutt nysgjerrig på handlingen. Boken engasjerer noe voldsomt, og er så spennende at jeg til tider knapt greier å trekke pusten. Jeg blir så til de grader involvert og er sikker på at jeg ikke kommer til å glemme personene og historien i denne boken.

Boken formidler ikke bare en kvinnes skjebne på 1800-tallet, men også en manns. Jonathan har vært med i en forferdelig og barbarisk krig med spanjolene og franskmennene, og det er ofte tilbakeblikk til denne krigen. Vi bevitner hvor tøft krigføringen var, og hvordan den skadet alle involverte. Kristendommen stod sterkt i samfunnet, og det var en selvfølge å gå i kirken hver søndag. Samfunnet var på den måten svært religiøst, og boken tok ofte opp hvordan enkelte personer betvilte religionen, og hvilke reaksjoner det fikk. I tillegg var det interessant å lese om legekunsten og hvordan syke ble behandlet. Et eksempel er hvordan årelating var den vanligste kuren på alle sykdommer, til tross for at den ikke gjorde stort. Men alle viktigst i boken, utenom handlingen, var hvordan kvinner måtte godta sin skjebne og stå lavt i samfunnet. Jeg føler at jeg i større grad kan sette meg inn i hvordan det var å være en kvinne på 1800-tallet, hvordan mangelen på rettigheter både i samfunnet og i hjemmet styrte deres liv. Jeg vet ikke helt hvor vidt jeg lærte noe om kulturen, men jeg har nå i alle fall fått et lite innblikk i den britiske kulturen på 1800-tallet, og mye av den henger vel igjen i dag, om enn ikke så mye at det med hensikt kan sammenliknes. Jeg anbefaler alle som liker spenning, drama og historie å lese denne boken, jeg kjedet meg ikke ett sekund.

Mitt eksemplar ble gitt ut av Gyldendal i 2014. Gitt ut på originalspråk i 2013.

Reklame

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s